ERFARINGER FRA NORGE

Lytt til andre Ukrainere sine erfaringer i Norge og les om det norske samfunnet.

Hold ut i den vanskelig første tiden

Det er ikke lett i begynnelsen når du er ny i et nytt land, og mye vil føles veldig vanskelig. Men livet fortsetter å gå fremover og dagene dine vil forandre seg. Etter en stund vil det du syntes var vanskelig i begynnelsen oppleves enkelt og du får nye perspektiver på livet ditt i Norge.

Frivillig arbeid

Selv om du ikke får betalt av frivillig arbeid får du mange gode erfaringer og det bygger vakre ting inne i meg. Du får muligheten til å vise hva du kan ved å hjelpe andre og bidra til noe positivt. I tillegg får du viktig arbeidserfaring som kan åpne opp nye muligheter for deg.

Språket er nøkkelen

Alle slags muligheter åpner seg for deg når du blir flinkere i språket og får bekreftelse på at du snakker bra. Ikke vær redd for å snakke med andre eller oppsøke situasjoner der du kan bruke norsk. Snakk norsk med dine ukrainske venner også – selv om dere er alene. Kanskje dere kan lære hverandre?

Jobbsøking er hardt arbeid

Noen ganger må man søke på 100 stillinger før man til slutt får jobb. Gi aldri opp. Når du omsider lykkes med å få en jobb skaffer du deg erfaring som vil gjøre det enklere å få jobben du har lyst på neste gang. I tillegg får du et større sosialt nettverk som kan hjelpe deg og tipse deg om andre jobber i fremtiden. Å skaffe seg formell kompetanse i Norge vil også øke sjansene dine for å jobb, selv om du har utdanning fra hjemlandet ditt.

Erfaringsmøter på Ukrainsk

Under har vi publisert spennende erfaringsintervjuer med ukrainske Oksana og andre gjester. Filmene er på 15 minutter hver og er kategorisert under følgende temaer.

Ny i Norge

Lær av erfaringene fra Soriana om å være ny i Norge og ble vant med en ny kultur, nytt språk og å være langt hjemmefra.

Sosialt nettverk

Hør Nataliya fortelle om viktigheten av språk og sosialt nettverk og hvordan dette kan hjelpe deg i det norske arbeidsmarkedet.

Norsk arbeidsliv

Lesya forteller om sine erfaringer fra det norske arbeidslivet og utdanningssystemet.

Ny i Norge

Det er utfordrende å være ny i et nytt land. Under ser du tre 10-15 minutters klipp av en samtaler mellom Oksana og Soriana der de snakker om utfordringer ved å komme til en ny kultur og tilpasse seg i sin nye hverdag.

De første årene i Norge

Kulturelle forskjeller

Langt hjemmefra

Sosialt nettverk og språk

Disse sendingene handler om erfaringer med å få flere venner og bekjente, med andre ord utvide sitt sosiale nettverk, og lære seg norsk på andre arenaer enn norskkurset.

Å bli kjent med andre i hverdagslivet

Å lære norsk

Frivillig arbeid

Norsk arbeidsliv og utdanning

Hovedmålet med å tilpasse seg samfunnet, lære seg språk og utvide sitt sosiale nettverk er å få seg en jobb. Disse filmene går gjennom erfaringer fra det norske arbeidslivet og praktiske tips til arbeidslivet.

Veien til arbeidslivet

Utdanning

Praktiske tips til arbeidslivet

LIBRARY

Read more important information about work, education and Norwegian society in English.

Dersom du ønsker å snakke om din situasjon med noen av våre frivillige erfaringskonsulenter på enFASE, eller ønsker veiledning ved Caritas ressurssenter, kan du fylle ut skjemaet under.

Vi vil besvare din henvendelse i løpet av kort tid. Alle henvendelser vil bli behandlet konfidensielt, og vi vil ivareta ditt personvern i henhold til  Personopplysningsloven.

CALL US

Telefon: 404 28 450

You can call us if you want guidance or advice in your situation.